STÅRBO hiilinielu-robotti

Screenshot 2021-11-01 at 13.29.27.png

STÅRBO hiilinielu-robotti on turkulaisten lasten ja varhaisnuorten opas Turun keskustan alueella. Se syntyi ja kasvoi puun sisällä, kunnes Vartiovuoren vanhin tammi kaatui ukkosmyrskyssä. Kuinka ollakaan, STÅRBO huomasi tupsahtaneensa kaupunkiin, jossa ilmasto tarvitsi sen apua. Sillä on tähtisilmät. Ne STÅRBO sai Vartiovuoren observatorion kulmilla leikkiessään, kun kaksi tähdenlentoa osui sen päähän. Sama sattumus sytytti STÅRBO'n puiset vuosirenkaat sen virtapiireiksi. Tähtisilmillään STÅRBO valaisee tylsistyneimmänkin koulusta karkailevan lapsen tietä oppimaan kaikkea jännää aina avaruudesta ympäristöystävällisiin arkitekoihin asti.  

     

Kun STÅRBO tajusi, että Turku tarvitsee sen apua se alkoi syömään ja varastoimaan hiiltä. Jotta koko maailmasta tulisi hiilineutraali, se ajatteli. Koska se on puusta kotoisin, se pystyy nielemään hyvin paljon hiiltä. Auta STÅRBO'a, ettei se joudu syömään pikimustan saasteista hiiltä yli sietokykynsä. Silloin sen silmät sammuvat, sen puinen robotin keho alkaa rapisemaan rumiksi mustiksi ja pöllyäviksi saastekasoiksi eikä se voi enää valaista lapsille oppimisen tietä. Joka kerta, kun käyt TURKU STARS tähdillä merkityissä paikoissa, STÅRBO'n silmät syttyvät ja saat siltä tähtiä. Löydät niitä neljä Turun keskustan alueelta.

Liikkumalla jalkaisin vähennät STÅRBO'n ruokalautaselle päätyvän hiilen määrää, eivätkä sen silmät muutu hiilen mustiksi vaan valaisevat yhä uudelleen ja uudelleen uusien oppijoiden tietä. Senkin, joka juuri karkasi koulusta kaupungille seikkailemaan.

Lasten osallisuus

STÅRBO hiilinielu-robottia on ideoitu yhdessä turkulaisten peruskoululaisten kanssa vuonna 2021 Sytytä Turku -kehittämiskilpailun jatkoprojektissa nimeltä TURKU STARS Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth. Ammattilaiset huolehtivat, että STÅRBO pääsee muuttamaan turkulaisten lasten ja varhaisnuorten mobiililaitteisiin näyttämään tietä kohti hiilineutraalia maailmaa ennen kun Suomen vanhin kaupunki, Turku, täyttää 800-vuotta vuonna 2029. TURKU STARS katuelämys ja sen symboli STÅRBO hiilinielu-robotti kuuluvat Turun Ilmastojoukkueeseen.

Screenshot 2021-11-25 at 15.38.39.png
Ilmastojoukkue_tunnus_PRINT.png